Voetbal leeftijden

Leeftijden

De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen zijn verdwenen. Hiervoor in de plaats zijn de internationaal gebruikelijke aanduidingen gekomen zoals Onder 20 (jaar) tot en met Onder 6 (jaar). Nieuw is ook de toevoeging van een J in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de J van jongens, maar de J van jeugd.

Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een M in plaats van een J. De opgave van teams gaat op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heet het B1-elftal straks het JO17-1 elftal en het D4 team het JO13-4 team. Ook de indeling gaat niet anders zijn dan in voorgaande jaren.

De allerjongste

Voor de allerjongste kinderen (van 4 of 5 jaar) die voor het eerst in aanraking komen met voetbal organiseert de KNVB geen competitie voor deze leeftijdklasse. Bij Meerburg hebben wij daarom de Champions League.

Waarom de Champions League?
Kinderen van vijf en zes jaar zijn eigenlijk nog te jong om in een JO8-pupillenteam wedstrijden te spelen. Het veld is nog te groot, die bal is zo groot en zwaar, en je hebt nog nooit eerder in een team gespeeld. Bij Meerburg kan je daarom al beginnen in de Champions League. Je wordt ingedeeld in kleine teams van maximaal 6 spelers, je speelt 4 tegen 4 op kleine veldjes (1/8 veld), met kleine doeltjes. Gewoon op zondagochtend (buiten de vakanties) bij Meerburg op het hoofdveld onder begeleiding van de veldcoordinatoren en van je eigen teamleider (papa/mama/opa/oma).

Informatiefilm KNVB

De pupillenjeugd onder 8, 9 en 10
De pupillen onder 8 en onder 9 spelen op een bijna kwart veld (42,5m x 30m), wedstrijden 6 tegen 6. De pupillen onder 10 spelen vanaf het seizoen 2018/’19 met deze wedstrijdvorm. De scheidsrechter neemt bij deze leeftijdscategorie voortaan de rol aan van spelbegeleider.  Hij of zij beweegt niet in maar langs het veld en geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte het spel zelf te ontdekken. Alleen bij het duidelijk overtreden van de spelregels grijpt de spelbegeleider in en legt deze uit. Bij deze pupillen worden geen uitslagen en standen gepubliceerd. Dit is in lijn met de nieuwe wedstrijdvormen waarbij het draait om het vergroten van het spelplezier van pupillen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van deze leeftijd nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in rangen en standen. Het bijhouden van een competitie en toewerken naar een kampioenschap blijkt vooral van waarde en belang voor trainers, leiders en ouders. Dit kan leiden tot onnodige spanning en druk wat ten koste gaat van het spelplezier van het kinderen. De KNVB houdt wel de uitslagen bij om teams op het juiste niveau in te delen. Want te hoog of te laag ingedeeld kan natuurlijk ook het spelplezier bederven.

De pupillenjeugd onder de 11 en 12

Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de onder 11 en onder 12 pupillen met het spelen van 8 tegen 8 wedstrijden op een veld dat iets kleiner is dan een half veld (42,5 x 64m). In tegenstelling tot de onder 8, 9 en 10 pupillen worden de wedstrijden bij deze leeftijdscategorieën geleid door een pupillenscheidsrechter. Vanaf de onder 11 leeftijdscategorie publiceert de KNVB ook actief rangen en standen.

De junioren jeugd onder 14 t/m jeugd onder 19

Vanaf de leeftijd onder 14 jaar ben je, zoals dat vroeger heette eerstejaars junior.

Aanduiding

Oude aanduiding

Geboortejaar

JO20 eerstejaars senioren 1997 X