-

Meerburg JO10-1JM

Hoofdklasse 2

14 december 2019 10:00

Op de laatste speeldag van de herfstcompetitie mochten we aantreden tegen één van de topploegen uit de Hoofdklasse 2, DSO JO10-1. In de allereerste wedstrijd van dit seizoen werden we nog glansrijk geklopt door hun JO10-2 dus we wisten dat we vandaag aan de bak konden. Plaats van handeling was Sportpark Bentwoud, een wat troosteloos complex ergens op de grens van Zoetermeer en Benthuizen. De weergoden waren ons zoals te doen gebruikelijk wel weer gunstig gezind, want na de regen en hagelbuien in de ochtend werd het net op tijd droog voor onze wedstrijd.

Helaas bleef het wel nog waaien en niet zo’n beetje ook. Nu zijn we qua wind wel wat gewend bij Meerburg maar dit was toch een beetje teveel van het goede. Een 9 op de schaal van Beaufort, stormachtig dus en op deze kale vlakte werden onze jongens bijna hun shirt uit geblazen. Reden genoeg om na het eerste kwart zelfs de truien tevoorschijn te halen om met een extra luchtlaagje verder te kunnen spelen.

Deze moeilijke omstandigheden beletten onze jongens overigens niet om vandaag een puike partij op de mat te leggen. Sterker nog, een groot deel van de wedstrijd deed Meerburg zeker niet onder voor deze tegenstander, het zoveelste bewijs dat deze talentvolle lichting de hoofdklasse prima aan kan.

In het eerste kwart ontspon zich een boeiend schaakspel waarbij beide ploegen niet al teveel kansen creëerden maar wel altijd zochten naar de voetballende oplossing. De combinaties van beide teams waren een lust voor het oog en voetballend hielden de ploegen elkaar perfect in evenwicht. Helaas kwamen we door een keepersfoutje wel op een 1-0 achterstand maar deze werd al snel teniet gedaan door Danyel. Zijn boogbal, na een assist van Tjebbe, was de DSO keeper nét te machtig en zo tekende hij voor de verdiende gelijkmaker.

Na de time-out ontstond er helaas een wat ander spelbeeld, DSO was sterker en wat knullige foutjes aan onze kant zorgden voor een nogal onnodige 5-1 ruststand. Semmy flitste nog wel een paar keer knap langs zijn tegenstander en ook Danyel was zijn directe tegenstander vaak de baas maar tot meer Meerburg goals leidde dit helaas niet.

In de rust werd de tactiek voor de tweede helft besproken en onder het genot van een lekker glaasje ranja waren de jongens het erover eens dat we zeker nog niet kansloos waren. Een juiste conclusie want zonder die foutjes was het verder een gelijkwaardige wedstrijd. En met wind mee moest er dan toch wat mogelijk zijn.

Nadat de zeer goed leidende spelbegeleider gefloten had voor de tweede helft trok Meerburg de gashendel vol open. De tegenstander werd opgejaagd en kreeg, mede door de tegenwind waar wij in de eerste helft ook zo’n last van hadden, de bal niet meer weg bij het eigen doel. Meerburg bleef aan de bal wel goed combineren en al snel resulteerde dat in goal nummer twee. De corner van Luuk was prima op maat en Danyel kon bij de tweede paal vrij inschieten, 5-2.

Door Samenspel Overwinnen is de volledige naam van DSO en dat was nu precies de kwaliteit waardoor Meerburg in het derde kwart de bovenliggende partij was. Samenspel met mooie combinaties, elkaar helpen als het nodig is en onder leiding van Pepijn verdedigend knokken voor elke meter. Mooi dat dit hechte collectief het zo’n topteam zo moeilijk kan maken. We bleven de betere ploeg en ook de volgende aanval was weer raak. Danyel fungeerde ditmaal als aangever en bediende Bo die gemakkelijk kon intikken voor de 5-3.

DSO wist zich duidelijk geen raad met de situatie en beperkte zich in deze fase tot het wegschieten van de bal. Meerburg daarentegen creëerde kans op kans met als hoogtepunt een kiezelharde vrije trap van Danyel die op de lat uiteenspatte. De coach van het sportieve DSO overlaadde ons tijdens dit kwart met complimenten en vreesde (terecht) al voor een nederlaag van zijn ploeg.

Zover kwam het helaas net niet. Guus, Tjebbe en Luuk hadden nog een paar keer pech in de afronding en het moordende tempo uit de eerste drie kwarten had inmiddels ook zijn tol geëist. Bij beide ploegen waren de krachten weggevloeid, alleen waren zij nog wel in staat tot twee spaarzame uitvallen die uiteindelijk leidden tot de ietwat geflatteerde 7-3 eindstand. Mooie goals, dat wel.

Onze helden hebben alles gegeven en met iets meer fortuin of wat minder pech was een gelijkspel of zelfs een overwinning zeker mogelijk geweest tegen deze top tegenstander. Een prestatie van formaat en een mooie afsluiter van een in alle opzichten geslaagde eerste seizoenshelft.

Namens iedereen van Meerburg JO10-1 fijne feestdagen toegewenst, volgend jaar zien we u graag weer langs de lijn.