Heey Scheids!!: de dames verliezen van Stompwijk

8 december 2014 15:30

Twee weken geleden speelden de dames van Meerburg uit tegen Stompwijk. Op een moeilijk bespeelbaar en zompig veld konden onze dames geen potten breken tegen het betere team uit Stompwijk.

Dat de dames uit Stompwijk fanatiek waren was toen al duidelijk. In de thuiswedstrijd was de missie van Stompwijk ook snel duidelijk.

Om afgelasting te voorkomen was de wedstrijd preventief op kunstgras gepland. Zorgen over de bespeelbaarheid waren er dan ook niet.  Door omstandigheden was de coach genoodzaakt zelf de fluit ter hand te nemen. Voorafgaand aan de wedstrijd meldt de trainer van Stompwijk zich met de spelerspasjes. En passant vraagt de trainer: “Heey Scheids hoe komt het dat jullie hebben gelijkgespeeld tegen DOSR?” Ik denk wat heeft de scheids daar nou mee van doen? Enfin de wedstrijd begint en bijna direct na het eerste fluitsignaal reageert de trainer: “Heey Scheids!”.  Ik kijk vragend naar de kant en geef aan dat er sprake is van een ingooi.

De dames van Meerburg spelen georganiseerd maar kunnen niet voorkomen dat Stompwijk enkele grote kansen krijgen maar evenzoveel missen. De spanning bij de trainer van Stompwijk neemt toe en fanatiek worden aanwijzingen gegeven aan de speelsters in het veld. De spanning slaat zichtbaar over op de dames, duellen worden vinniger en iedere beslissing van de scheids wordt gevolgd door: “Heey Scheids”. Halverwege de eerste helft kan de begeleiding van Stompwijk zich niet inhouden en vindt dat zij weer eens zijn opgescheept met een thuisfluiter. Ik herken een zeker ervaringsgevoel bij de begeleiding. Terwijl we het veld aflopen voor de rust vertel ik de trainer vriendelijk dat dergelijke opmerkingen niet bijdragen aan een plezierig verloop van de wedstrijd.

In de tweede helft is het beeld niet anders. Stompwijk is de beter voetballende ploeg en Meerbug houdt tegen. Doelpunten blijven echter uit en de irritatie bij de trainer en de speelsters neemt zichtbaar toe. Bij een eerstvolgende beslissing hoor ik uit acht kelen: “Heey Scheids”. Ik besluit de aanvoersters bij me te roepen en leg uit dat hier een wedstrijd wordt gespeeld tussen twee damesteams uitkomend in de vijfde klasse. Het merendeel van de duellen moet eigenlijk reglementair worden afgefloten. Maar als je daaraan begint fluit je dus bijna iedere tien seconden en wordt er dus niet meer gevoetbald. De irritatie zal dan ook niet minder zijn. Besloten wordt dat iedereen de beslissingen van de scheids respecteert. Kort daarna volgt de bevrijdende treffer voor Stompwijk. Echter bij een 2-0 achterstand wordt een speelster van Stompwijk in de zestien onreglementair gevloerd. Als scheids fluit je voor de overtreding en wijs je naar de stip. Gevolgd door een zangkoor uit 12 kelen: “Heey Scheids”. Ik kijk naar de kant en vraag mezelf af: “wat gaat er fout?”. De pingel wordt gescoord en de eindstand van 0-3 is bereikt.

De dames van Stompwijk lopen opgewekt het veld af terwijl de trainer niet tevreden oogt. In de kleedkamergang hoor ik een analyse van de tegenstanders in de competitie en begrijp dat de trainer heel graag kampioen wil worden. Vandaar ook de eerste vraag. Na de wedstrijd van de dames neem ik nog een biertje in de kantine en ga naar huis. Thuis zet ik de televisie aan en zie dat een speler van Vitesse een overtreding maakt op een speler van FC Twente. De scheids geeft een gele kaart en ik denk: “Heey Scheids dat had ook wel rood mogen zijn”.  Tja fluiten is niet altijd makkelijk.

Ondanks het verlies tegen Stompwijk was ik als coach wel weer zeer tevreden over de prestatie van “mijn” dames. De trainingsvormen zien we terug in de wedstrijd. Maar vooral was ik tevreden over het geduld van “mijn” dames met de tegenstander en de scheids. Zij lieten zien dat gedrevenheid niet hoeft te leiden tot irritatie maar juist tot meer plezier in het voetbal.

De fluitende coach.