Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Een onvergetelijke ervaring!

Een onvergetelijke ervaring!

22 januari 2020 22:30

Emiel Volker / Remco de Kler

Eindelijk was het dan zover, de wedstrijd waar onze jongens van JO10-1 en JO10-2 al maanden naar uit hadden gekeken. Een oefenwedstrijd tegen de ADO Den Haag JO9 selectie, op Sportpark de Aftrap, het trainingscomplex van alle jeugdteams van ADO Den Haag.

Het kleine beetje motregen zorgde gelukkig niet voor een verkeersinfarct op de A4 en zo kwamen we na een probleemloze heenreis allemaal mooi op tijd aan in het Zuiderpark, op de parkeerplaats van voetbalclub HDV. ‘Houdt Dapper Vol’, een schitterende naam voor een voetbalclub en tevens een toepasselijk motto voor deze middag. Want dit zou natuurlijk allesbehalve een makkie worden. Het format waarin gespeeld werd zijn de zogeheten twin games, vier keer een kwartier op twee veldjes tegelijk 6 tegen 6. De eerste helft met het eigen team en de tweede helft in evenwichtige mix teams van JO10-1 en JO10-2.

We werden gastvrij onthaald en eenmaal in de kleedkamer begon het toch wel te kriebelen. Hier en daar wat gespannen koppies maar dan toch vooral bij de coaches. De toppers van JO10-1 en JO10-2 hadden er vooral veel zin in. Mooi om te zien, lekker voetballen en plezier maken, ook tegen ADO. Toch voelde je ook bij de jongens wel wat extra spanning want voetballen tegen ADO, dat is toch net even iets anders dan die reguliere potjes op zaterdag.

We begonnen om het allemaal zo gewoon mogelijk te maken met een normale wedstrijdbespreking. Iedereen zijn plek en zijn taak. We verklappen onze tactieken natuurlijk niet, maar we weten natuurlijk dat ADO heel goed is en dan is in een goed systeem spelen onze beste troef. De mannen begrepen dat heel goed en gingen vol goede moed de warming up in.

De ADO jongens moesten ondertussen zelf het veld opbouwen en dat deden ze heel gedisciplineerd. Toen wij warm waren en klaar voor de wedstrijd namen we de tegenstanders nog eens op. Ja, duidelijk kleiner, maar ze zagen er toch wel gevaarlijk uit in die mooie groen-gele ADO shirtjes. 

Meerburg JO10-1 startte het eerste kwart furieus en kon prima mee met het hoge tempo van ADO. Guus en Pepijn waren zelfs dichtbij de openingstreffer en uiteindelijk leidde goed druk zetten van Meerburg tot het onherroepelijke foutje van ADO. Bo was de meest attente van het stel en tekende voor de 0-1 voorsprong. Bijna direct daarna zette ook ADO hun eerste mooie aanval op maar buiten bereik van de goed keepende Luuk trof de bal gelukkig de lat. Meerburg bleef de tegenstander opjagen en ook de volgende kans was raak, Bo onderschepte de bal en bediende Guus die nu ook doeltreffend afrondde, 0-2 alweer.

ADO drong wel aan maar kreeg prompt het deksel op de neus. De splijtende dieptepass van Pepijn belandde precies voor de voeten van Guus die wederom knap binnenschoot. De keeper voorkwam ternauwernood de goal maar Bo was er weer als de kippen bij om ook de 0-3 binnen te tikken. Dit was iets teveel van het goede voor de enthousiaste coach van ADO en met enige stemverheffing maande hij zijn ploeg tot actie. Die kwam er ook en zo snel als de voorsprong verkregen was, werd ‘ie ook weer tenietgedaan. Een fraaie aanval en dito boogbal betekende de 1-3, een foutje de 2-3 en nog vlak voor het fluitsignaal kregen we ook nog de 3-3 om de oren. 

ADO kwam beter in de wedstrijd en ook na het fluitsignaal bleven ze Meerburg onder druk zetten. Semmy werd aan de zijlijn door twee man klemgezet maar met een subtiele voetbeweging zette hij ze allebei tegelijk op het verkeerde been. De vlijmscherpe pass die erop volgde was eveneens van ongekende schoonheid en bereikte Danyel die met een panklare assist Bo bediende, 3-4! Een fraaie goal maar het mooiste doelpunt van de dag moest toen nog komen. Met ‘one touch football’ waar de nieuwe ADO coach Alan Pardew ongetwijfeld jaloers op zou worden werd de Haagse verdediging door Tjebbe, Semmy en Bo uiteengereten. Tiki taka tot op de doellijn waarbij Bo het laatste zetje gaf en zo tekende voor zijn vierde goal van de middag.

Het toetje was voor Semmy die een keepersfoutje afstrafte en zo de 3-6 aantekende. U raadt het al, de Haagse coach liet zich weer even gelden en de geschrokken ADO talenten gingen met hernieuwd elan op zoek naar de aansluiting. Het moordende tempo van de eerste helft begon inmiddels ook zijn tol te eisen bij Meerburg en zo moesten we in de slotfase nog twee goals incasseren voor de 5-6 eindstand. Wat een mooie overwinning. Klein dompertje op de feestvreugde was wel de knieblessure van Tjebbe die daardoor helaas de tweede helft aan zich voorbij moest laten gaan. Hopelijk valt dat mee.

JO10-2 was op het andere veld tegelijkertijd begonnen met hun wedstrijd en maakten direct gebruik van wat ‘inside information’ van ADO. Want op felheid wordt extra getraind bij ADO, had een ouder opgevangen. In de warming-up dus dit keer geen rondo maar schouder aan schouder duels. 

De eerste paar minuten waren nog wel wat bibberig en iets te aardig. De tegenstander ging er wel fel in en dat is dan even omschakelen. Maar Meerburg vermande zich goed en had met Daniël een dijk van een keeper in de goal staan. Na de 2-0 van ADO werd het tijd voor een plaagstootje terug. De opbouw lukte en met een fraaie actie op het middenveld wist Sam voor de keeper te komen en liet hem geen kans.

Oké, het kan dus. Een zucht van verlichting bij de coaches en ook het publiek liet zich horen. ADO was (helaas) niet geïntimideerd en voetbalde stevig door. Het was soms hachelijk en Meerburg kwam er soms goed uit. Maar ze bleven voetballen! Het was zowaar een echte wedstrijd met als absoluut hoogtepunt de afstandspoeier van Cas die de bal schitterend de linker kruising in krulde!

Het tweede kwart bleef het veel over en weer gaan. JO10-2 kreeg kansen genoeg maar de bal wilde er niet in terwijl ze aan de andere kant wél benut werden. Met als gevolg een ietwat geflatteerde eindstand van 7-2.

De tweede helft werd aangegrepen voor een grote stoelendans waarbij JO10-1 en JO10-2 in mixteams verder gingen met de wedstrijd. De jongens trainen al jaren met elkaar en dat zorgde er mede voor dat we ook nu twee prima teams op de been konden brengen. 

Jens, Danyel, Pepijn, Guus, Brett, Bo, Max en Floris speelden nog een keer tegen de JO10-2 tegenstander uit de eerste wedstrijd en al snel werd duidelijk dat er wederom flink gestreden moest worden! Meerburg kwam snel achter met 2-0 maar zo af en toe lukte de opbouw wel en konden we Brett in stelling brengen. Met een mooie trap vanaf de linkerkant maakte hij het eerste doelpunt, 2-1!

De ADO keeper werd gedurende de wedstrijd wat overmoedig en stond op een gegeven moment wel 20 meter uit zijn doel toen Floris de bal afpakte op het middenveld en de bal mooi vrijspeelde. Een goed geplaatst schot over de keeper heen. Wat wapperde het netje fraai! Je zou denken dat de keeper nu wel gewaarschuwd was, maar even later deed er zich weer zo’n kans voor en Floris prikte hem er wederom fraai in, 4-3! De jongens begonnen te geloven dat er meer in zat en speelden met hart en ziel. Iedereen werkte keihard om de ADO spelers van onze goal weg te houden en de aanvallers te lanceren. Helaas maakte ADO in de slotfase nog de 5-3. De jongens waren moe gestreden maar vooral ook trots. En terecht. 

Op het andere veld voltrok zich een vergelijkbaar scenario. Meerburg, met Cas, Luca, Daniël, Sam, Tjebbe, Semmy en Luuk in de gelederen, kwam in de verdrukking door de dadendrang van ADO maar die hadden zich even vergist in onze fenomenale sluitpost. Semmy was een grote sta-in-de-weg voor de ADO talenten en werd door de ouders van de tegenstander veelvuldig gecomplimenteerd met zijn geweldige optreden. Zonder overdrijven zette hij zo’n twintig reddingen op zijn naam, de ene nog mooier dan de ander en waar de toeschouwers de bal vaak al telden was er steeds weer een handje of een voetje die een tegengoal in de weg stond. In de beginfase moest hij wel een keertje capituleren maar verder hield hij lang zijn doel schoon.

Meerburg voetbalde ondanks de vermoeidheid prima mee en kwam door Sam zowaar op gelijke hoogte.  Niet veel later kwamen we wat ongelukkig toch weer op achterstand maar ook de gelijkmaker liet gelukkig niet lang op zich wachten. Nauwelijks verdiend in deze fase maar de assist van Sam en de afronding van Luuk in de verre hoek waren helemaal prima, 2-2. ADO ging op jacht naar de voorsprong maar ook hier troffen we een wat ambitieuze keeper die weliswaar heel goed kon voetballen maar zich ook twee keer vergaloppeerde en balverlies leed. Luuk profiteerde optimaal en schoot net als Floris op het andere veld tweemaal fraai van afstand binnen, een zuivere hattrick voor onze benjamin en de 2-4 tussenstand, wat een luxe. In de slotfase profiteerde ADO nog eenmaal van een misverstand achterin maar de overwinning kwam niet meer in gevaar, eindstand 3-4 voor Meerburg.

Twee kwarten gewonnen en twee verloren maar in allemaal goed partij geboden aan ADO Den Haag, een knappe prestatie van onze JO10 talenten. ADO Den Haag, bedankt voor de gastvrije ontvangst en geweldige middag, het waren leuke, sportieve wedstrijden en een onvergetelijke ervaring voor onze jongens!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!